5652
- Usuń z ulubionych
- Dodaj do ulubionych
5652
Kadzidło to zawsze było dostępne w Europie w większej ilości niż jakikolwiek inny aromat importowany ze Wschodu. Botaniczne pochodzenie kadzidełka to Boswelia carteri. Używana od ponad 5000 lat ta pachnąca pustynna żywica została doceniona przez wiele kultur na całym świecie ze względu na jej właściwości terapeutyczne i duchowe. Kadzidło stało się najważniejszym składnikiem kadzideł używanych w kościele katolickim.
Kadzidło pochodzi z regionów Morza Czerwonego i rośnie dziko w całej Afryce Północno-Wschodniej. Produkuje się go głównie w Somalii, Chinach i Arabii Południowej, a w mniejszym stopniu w Indiach. Boswellia należy do rodziny Burseraceae (rodzina Copal) i jest małym drzewem lub krzewem o obfitych pierzastych liściach i białych lub jasnoróżowych kwiatach.
Roślina ma charakterystyczny drzewny, korzenny aromat z nutą cytryny. Z tego liściastego drzewa leśnego kadzidło, naturalną gumę oleo, uzyskuje się poprzez głębokie nacięcia w pniu i zbieranie wydzielonej gumy. Ta guma, kadzidło, wkrótce zestala się w bursztyn w kształcie łzy w pomarańczowobrązowe grudki około 1–4 cm. Najpierw gromadzone są czyste grudki. Część, która spłynęła z boku drzewa lub spadła na ziemię, stanowi gorszy rodzaj. Sezon na zebranie trwa od maja do połowy września.
Zapach: intensywny zapach kadzidła został scharakteryzowany jako świeży, słodki, drzewny, balsamiczny, lekko korzenny i owocowy.
Inne nazwy: kadzidło biblijne, Olibanum, Olibano, Boswellia carteri, Boswellia, Encens, kadzidło, guma, Incienso, Weihrauch, Wierook.
Sposób stosowania żywicy:
Przykładowy sposób spalania żywicy widoczny jest poniżej na zdjęciu.
Kadzielnica i węgiel trybularzowy dostępny jest w innej naszej ofercie w kategorii -> kliknij na <Akcesoria> lub wybierz <Kominki>
Pozostałe żywice i drewienka do palenia kliknij <TUTAJ>
* zdjęcie jest wyłącznie poglądowe i nie stanowi przedmiotu oferty