Kategorie

Partnerzy

Czerwona Soczewica Masoor Dal Gota 500g Cosmoveda cała, obrana BIO

Czerwona Soczewica Masoor Dal Gota 500g Cosmoveda cała, obrana BIO Zobacz pełny rozmiar

3190

Czerwona soczewica ma łagodny, lekko słodki smak. Jest  szczególnie bogata w wysokiej jakości białko (25 - 30%)Czerwona soczewica ma stosunkowo krótki czas przygotowania.

Czerwona soczewica do idealny dodatek do:

  •  zup,
  • farszów,
  • wegańskich burgerów,
  • curry

Można też stosować ją jako pastę do chleba albo po prostu dodać ją do sałatki.

Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę.

Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Bogata jest również w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów.

Sposób przygotowania: Soczewice gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż zgęstnieje. Szklankę soczewicy gotujemy w 2 szklankach wody około 45-60 minut.

Solić pod koniec gotowania.

Przed gotowaniem soczewicę można pozostawić w wodzie na około godzinę.

Przykładowy przepis na zupę z soczewicy:

Na oleju rzepakowym podsmażyć startą średnią marchewkę. Posiekaną papryczkę chilii i opłukaną wcześniej szklankę soczewicy dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy wyciśnięte 2-4 ząbki czosnku i łyżeczkę słodkiej papryki.

Następnie całość zalewamy bulionem (około 1,5 litra), gotujemy 20 minut do zmięknięcia warzyw. Po ostudzeniu całość blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i zieleniną.


Składniki: Czerwona Soczewica * (* z upraw ekologicznych)