Kategorie

Partnerzy

Czerwona soczewica Masoor Dal Dhuli 1kg Cosmoveda łuskana BIO

Czerwona soczewica Masoor Dal Dhuli 1kg Cosmoveda łuskana BIO Zobacz pełny rozmiar

2929

Czerwona soczewica ma łagodny, lekko słodki smak, i jest szczególnie bogata w wysokiej jakości białko (25 - 30%). Zalecana dla wegetariani wegan.Czerwona soczewica do idealny dodatek do:

  • zup,
  • farszów,
  • wegańskich burgerów,

Można też stosować ją jako pastę do chleba albo po prostu dodać ją do sałatki.

Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę.

Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Bogata jest również w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów.

Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem soczewice moczyć przez 1 godzinę
Soczewice gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż zgęstnieje(około 20 - 30 minut) Szklankę soczewicy gotujemy w 2 szklankach wody.

Skład: Czerwona, obrana  Soczewica * (* z upraw ekologicznych)

Przykładowy przepis na zupę z soczewicy:

Na oleju rzepakowym podsmażyć startą średnią marchewkę. Posiekaną papryczkę chilii i opłukaną wcześniej szklankę soczewicy dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy wyciśnięte 2-4 ząbki czosnku i łyżeczkę słodkiej papryki.

Następnie całość zalewamy bulionem (około 1,5 litra), gotujemy 20 minut do zmięknięcia warzyw. Po ostudzeniu całość blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i zieleniną.