Kategorie

Partnerzy

Pasta z Tamaryndu 135g Cosmoveda BIO

Pasta z Tamaryndu 135g Cosmoveda BIO Zobacz pełny rozmiar

2257


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Nazwa tamarynd ma swoje korzenie w mitologii hinduskiej, znaczy tyle co „daktyl Indii” i związana jest ze ślubem boga Kriszny, którego święto obchodzone jest w listopadzie.

Organiczna pasta z tamaryndowca to skoncentrowana zawartość kwasów roślinnych, cukrów i potasu.
Pasta zawiera miąższ owocu tamaryndowca - Tamarindus indica (tamaryndowca, Makham). 

Zgodnie z Ayurvedą jest on stosowany do stymulacji apetytu, wzmocnienia brzucha i poprawy trawienia.

 Smak tamaryndu jest  orzeźwiający słodko-kwaśny.

Tamarynd w formie soku lub pasty używany jest:

  • jako środek zakwaszający, szczególnie w południowych Indiach
  • w daniach na bazie curry, soczewicy i chutneys

Właściwości:

  •  łagodny środek przeczyszczający
  • stosowany w leczeniu zaburzeń oskrzeli
  •  na ból gardław formie płukanek
  • Wykazuje działanie antyseptyczne w kąpieli i jest używany do leczenia wrzodów

Składniki: tamaryndowca pasty *, woda (* z upraw ekologicznych)

Przykładowy przepis

Smażone krewetki: zmieszaj tamarynd z taka samą ilością wody, sosu rybnego, białego wina i odrobiną cukru brązowego. Podsmaż krewetki z oliwą z oliwek i szalotką. Dodaj sos; gotuj na wolnym ogniu, aż sos powlecze krewetki.